ingress

Dette er rapporter fra vårt opphold i Uganda

fredag 10. september 2010

ANKOMST SOROTI

Teknikken er ikke helt med enna, sa jeg far ikke vedlagt noen bilder enna. Lant PC betyr at fortsat mangler de 3 siste bokatavene i vart alfabet)
Forste dagen gikk med til a bli presentert for de forskjellige medarbeiderne i bispedommet som er fordelt pa 5 distrikter. Vi besokte bibelskolen med broder Abraham som leder. Vi ble introdusert og de hilste oss med livlig sang.

Etter a ha undervist pa en yrkesskole reiste to av deltakerne, Svenn og Terje til Kataki, litt lenger nord, hvor de na har montert solpanel og lagt inn lys pa et pikeinternat. Vi andre har vart litt rundt, pratet om HIV/aids og mikrofinans samt besokt helsestasjoner og skoler. Alt for a bli orientert on livet her, hvilke problemer de har og fa en oversikt over hva vi kan bidra med.

Biskop emeritus Charles inviterte til te og lett maltid i sin "NYE" residens like utenfor byen> etterpa dro vi rett til samling hos den nye biskopen George. Han presenterte hele sin familie, alle sine ansatte, samt et par fra Korea som har bygd og driver en skole her. Hvoretter et utmerket maltid middag ble servert. ex biskop Charles og hans kone Margaret var ogsa tilstede. Begge to ydmyke og fine tjenere for den Ugandiske kirke.

Ute i feltet far vi inntrykk av "det virkelige Uganda" og hva de sliter med der. Fattigdommen er utrolig og preger alt liv ute pa landet. Folk er opptatt av hvordan de skal fa mat til familiene sine og trenger hjelp til a finne mater a tjene penger pa. Barneveksten er enorm, familiene er altfor store til at foreldrene makter a skaffe mat til alle. Skolene er overfylte, opptil 100 i en klasse som har bare 18 dobbelpulter, bare noen fa klarer a betale skolepenger. Barnehager vokser opp overalt, men det er fa ansatte til a betjene dem, og fa av foreldrene klarer a betale for seg. Det er mange og store oppgaver foran oss i a ga inn i dette og hjelpe dem i detalj hvordan de best kan hjelpe seg selv. Aller helst vil alle helst ha penger.
Her skulle det vart heltidsansatte som bare jobbet med familieplanlegging.

Nar det regner her, og det gjor det en kort stund hver dag, sa "botter" det ned. Nar sa dette legger seg pa allerede darlige veier kan man kanskje tenke seg resultatet.

Malaria er storre enn aids hva gjelder dodstall. Tuberkolose er pa vei tilbake igjen her. Sykehus og helseklinikker sliter med svart kommerlige forhold, lite betjening og svart lite medisiner tilgjengelig. Mye av landet er uten strom, og de aller fattigste bor langt unna allfarvei pa utrolig darlige veier.

6 kommentarer:

  1. Hei på deg!
    Sender deg seinere noe ang. bilder.

    SvarSlett
  2. Her er anvisning for Windows 7. Det passer vel-? Forklaring i text under filmen, så ikke bry deg om den. Jeg prøvde Paint på min Vista og det funker også. Gjorde bredde og høyde 50% og det hjalp veldig!
    Lykke til! Gleder meg til å se resultater. Er det noe uklart, eller ubrukelig her, så mail!

    SvarSlett
  3. http://windows.microsoft.com/nb-NO/windows7/Resize-a-picture-using-Paint
    - Her er lenken som skulle vært limt inn i forrige kommntar...... glemt vedlegget noen gang du, eller-??? ;-) Den blir ikke direktelink her, så kopier den bare inn i adressefeltet i Explorer. OK?

    SvarSlett
  4. Gøy å kunne følge med på blogg og facebook-gruppe. Jeg skal skrive noe om dere på Normisjons nettsider.
    Lykke til videre!
    Vennlig hilsen
    Kristina Hvarnes Andersen
    (som har vært på møtene på Gjennestad sammen med dere)

    SvarSlett
  5. ...ble kanskje dumt å bruke ordet 'gøy' knyttet til innlegget ditt som handlet mye om alle vanskelighetene som er i Uganda, men mente iallefall at jeg synes det er bra å kunne følge med på hvordan dere har det, og hva dere opplever og hva dere gjør :)
    Kristina

    SvarSlett